marquee Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat
Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat

Van 501 tot bullseye: het spelformat van de belangrijkste darttoernooien

Darten is een populaire en competitieve sport waarbij verschillende spelformats worden gebruikt in toernooien van wereldklasse. Het bekendste format is ‘501’ waarbij spelers vanaf 501 punten aftellen naar nul. In knock-out toernooien spelen spelers tot een vooraf bepaald aantal legs, terwijl in round-robin toernooien alle spelers elkaar minstens één keer ontmoeten. Deze verschillende spelformats creëren verschillende uitdagingen voor de spelers en leveren vaak spannende en onvoorspelbare wedstrijden op.
Check de spelformats van de belangrijkste toernooien en de meest succesvolle spelers.

Het WK Darts

Het WK Darts of World Darts Championschip is het paradepaardje van de PDC en wordt jaarlijks in december en januari gehouden. Dit seizoen is dit van 15 december ’22 t/m 3 januari ’23.
In het toernooi strijden de 96 beste spelers ter wereld 3 weken lang om de titel van wereldkampioen en een uiteraard een grote geldprijs. Het Wereldkampioenschap Darts wordt gehouden in het Alexandra Palace in Londen, Engeland. En omdat de finale in januari plaats vindt, komt dit toernooi op de kalender van 2023 te staan. 

Het spelformat van het WK Darts

Het WK Darts wordt, net als de World Grand Prix, in een set format gespeeld.

Vanaf de kwartfinales wordt het toernooi gespeeld in een knock-outformaat, waarbij de winnaar van elke wedstrijd door gaat naar de volgende ronde totdat er een winnaar is.

RondeSpelformat WK Darts
Eerste rondebest of 5 sets
Tweede rondebest of 5 sets
Derde rondebest of 7 sets
Vierde ronde best of 8 sets
Kwartfinalesbest of 9 sets
Halve finalesbest of 11 sets
Finalebest of 13 sets

Alle wedstrijden in het hoofdtoernooi worden gespeeld op een best-of-seven-basis, wat betekent dat de speler die het eerst vier sets wint de wedstrijd wint. Elke set bestaat uit een aantal legs (rondes).

De finale van het toernooi wordt gespeeld op een best-of-thirteen-basis, wat betekent dat de speler die het eerst zeven sets wint de wedstrijd en het kampioenschap wint.

Wie zijn de belangrijkste deelnemers aan het WK Darts?

#Top deelnemers WK Darts '22/'23
1 Gerwyn Price
2Peter Wright
3Michael van Gerwen
4Michael Smith
5Luke Humphries
6Rob Cross
7Jonny Clayton
8James Wade
9Danny Noppert
10Nathan Aspinall
11Gary Anderson
12Dave Chisnall
13Joe Cullen
14Dirk van Duijvenbode
15Dimitri Van den Bergh

Het aantal deelnemers behoort allemaal bij de wereldtop van darts. Daarom hebben we vooral de top (15) van de internationale deelnemers EN kanshebbers voor de wereldtitel even op een rijtje gezet.

Welke darters maken de meeste kans op de wereldtitel?
Michael van Gerwen heeft de afgelopen 10 jaar al drie eer het WK darts gewonnen, maar ook een aantal grote prijzen in 2022 in de wacht gesleept, zoals World Matchplay en de World Grand Prix.
Gerwyn Pryce is als nummer 1 op de wereldranglijst, winnaar vsn het toernooi in 2021 én winnaar van de World series of Darts een serieuze kandidaat.
En niet te vergeten Peter Wright die het WK Darts in 2022 op zijn naam schreef, en dit ook in 2020 wist te doen.

Winnaars WK Darts

Darts is natuurlijk een sport die niet persé leeftijdsgebonden is. Dit blijkt wel uit het feit dat een aantal darters, zoals Phil Taylor al heel lang aan de top meedraaien. 

Maar waar Phil Taylor in het verleden vaak de wereldtitel binnenhaalde, zie je zeker de laatste jaren Michael van Gerwen zijn stempel drukken op deze erelijst. Hij heeft tenslotte de laatste 10 jaar drie keer het WK Darts gewonnen. 
Michael van Gerwen heeft de titel in 2023 net niet in de wacht kunnen slepen, Michael Smith is de winnaar van het toernooi geworden.

JaarWinnaars WK Darts
2013 Phil Taylor
2014 Michael van Gerwen
2015 Gary Anderson
2016 Gary Anderson
2017Michael van Gerwen
2018Rob Cross
2019 Michael van Gerwen
2020Peter Wright
2021Gerwyn Price
2022Peter Wright
2023Michael Smith

De Masters

De Masters, of wel de Ladbrokes Masters, is het grootste toernooi van de PDC en wordt gehouden van 27-29 januari 2023 in Milton Keynes. de top 24 spelers worden automatisch geplaatst voor dit toernooi. Het prijzengeld bedraagt totaal  £ 220.000 en de winnaar gaat met £ 60.000 naar huis.

De PDC of wel de Professional Darts Corporation is de grootste en bekendste dartbond ter wereld en in 1997 ontstaan vanuit de WDC (World Darts Council). De WDC is 5 jaar daarvoor opgericht door een aantal darters die destijds ontevreden waren over de gang van zake bij de BDO (British Darts Organisation). 

Inmiddels is de PDC de grootste dartbond met leden als Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Gary Anderson.

Het PDC is dan ook dé organisator van darts geworden met wel 11 major toernooien.

Het spelformat van de Masters

Bij de Masters worden in totaal vijf rondes gespeeld. 
Alle wedstrijden in het hoofdtoernooi worden gespeeld op een best-of-eleven-basis, wat betekent dat de speler die het eerst zes sets wint de wedstrijd wint. Elke set bestaat uit een aantal legs (rondes), afhankelijk van het speltype dat wordt gespeeld.

RondeSpelformat De Masters
Eerste rondebest of 11 legs
Tweede rondebest of 19 legs
Kwartfinalesbest of 19 legs
Halve finalesbest of 21 legs
Finalebest of 21 legs

De finale van het toernooi wordt gespeeld op een best-of-thirteen-basis, wat betekent dat de speler die het eerst zeven sets wint de wedstrijd en het kampioenschap wint.

Wie zijn de belangrijkste deelnemers aan de Masters?

Voor de Masters wordt de top 24 van de wereldranglijst uitgenodigd. Dit betekent dat sowieso Michael van Gerwen, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode voor Nederland zullen deelnemen. De definitieve loting wordt in januari 2023 bekend gemaakt.

Vorige winnaars de Masters

We kunnen gerust zeggen dan Michael van Gerwen toch wel de kampioen van de Master is. Maar Peter Wright is toch ook zeker een potentiële winnaar, gezien zijn zege tijdens het WK Darts 2022.

JaarWinnaars de Masters
2013 Phil Taylor
2014 James Wade
2015Michael van Gerwen
2016Michael van Gerwen
2017Michael van Gerwen
2018Michael van Gerwen
2019 Michael van Gerwen
2020Peter Wright
2021Jonny Clayton
2022Joe Cullen

Het UK Open

Dit is een belangrijk rankingevenement op de PDC-kalender, dat jaarlijks in maart wordt gehouden, dit seizoen van van 3 tot 5 maart. Het toernooi bestaat uit 128 spelers die strijden in een knock-out-formaat, waarbij de winnaar wordt gekroond tot UK Open-kampioen. De UK Open wordt gehouden in het Butlins Resort in Minehead, Engeland.

Het spelformat van de UK open

Bij het UK Open worden in totaal wel negen rondes gespeeld. 

In de eerste, tweede en derde ronde moet de best of 11 legs gehaald worden. In de vierde, vijfde zesde en kwartfinale; de best of 19 legs en in de finales; de best of 21 legs.

 

RondeSpelformat UK Open
Eerste rondebest of 11 legs
Tweede rondebest of 11 legs
Derde rondebest of 11 legs
Vierde rondebest of 19 legs
Vijfde rondebest of 19 legs
Zesde rondebest of 19 legs
Kwartfinalesbest of 19 legs
Halve finalesbest of 21 legs
Finalebest of 21 legs

Wie zijn de belangrijkste deelnemers aan de UK Open?

Voorafgaand aan het UK open wordt een kwalificatie toernooi gespeeld waar alle darters ter wereld aan mee kunnen doen. En wat dus soms verrassende deelnemers kan opleveren. Het totaal aantal deelnemers is maar liefst 160 en er wordt tegelijkertijd op verschillende banen gespeeld. De totale prijzenpot is £ 450.0000 en de winnaar neemt £ 100.000 mee naar huis. 

Vorige winnaars de UK Open

We kunnen gerust zeggen dan Michael van Gerwen toch wel de kampioen van de Master is. Maar Peter Wright is toch ook zeker een potentiële winnaar, gezien zijn zege tijdens het WK Darts 2022.

JaarWinnaars UK Open
2013Phil Taylor
2014Adrian Lewis
2015Michael van Gerwen
2016Michael van Gerwen
2017Peter Wright
2018Gary Anderson
2019Nathan Aspinall
2020Michael van Gerwen
2021James Wade
2022Danny Noppert

World Matchplay

Dit is weer een belangrijk evenement op de PDC-kalender, dat jaarlijks in juli wordt gehouden. Het toernooi bestaat uit 32 spelers die strijden in een knock-out-formaat, waarbij de winnaar wordt gekroond tot World Matchplay-kampioen. Het World Matchplay toernooi wordt gehouden in de Winter Gardens in Blackpool, Engeland.
Grappig feit is dat de bokaal van dit toernooi naar Phil Taylor vernoemd is, omdat hij maar liefst 16 keer het toernooi op zijn naam schreef. 

Het spelformat van World Matchplay

Bij het World Matchplay toernooi moet een wedstrijd met twee legs verschil worden gewonnen, tot een maximum van 5 extra legs.
Als er een zesde leg wordt gespeeld, bepaald deze de uiteindelijke uitslag. 

 

RondeSpelformat World Matchplay
Eerste rondebest of 19 legs
Tweede rondebest of 21 legs
Kwartfinalesbest of 31 legs
Halve finalesbest of 33 legs
Finalebest of 35 legs

Wie zijn de belangrijkste deelnemers aan World Matchplay?

Bij de World Matchplay zal de top 16 van de PDC Order of Merit (wereldranglijst darts) en de top 16 van PDC Pro Tour die nog niet in de PDC Order of Merit staan tegen elkaar spelen. De definitieve ranking wordt in juli 2023 bekend gemaakt.

Vorige winnaars World Matchplay

We kunnen gerust zeggen dan Michael van Gerwen toch wel de kampioen van de Master is. Maar Peter Wright is toch ook zeker een potentiële winnaar, gezien zijn zege tijdens het WK Darts 2022.

JaarWinnaars World Matchplay
2013Phil Taylor
2014Phil Taylor
2015Michael van Gerwen
2016Michael van Gerwen
2017Phil Taylor
2018Gary Anderson
2019Rob Cross
2020Dimitri van den Bergh
2021Peter Wright
2022Michael van Gerwen
darttoernooi World Matchplay
Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

World Grand Prix

Dit is een belangrijk evenement op de PDC-kalender, dat jaarlijks in oktober wordt gehouden. Het toernooi heeft een deelnemersveld van 32 spelers in een uniek formaat waarin spelers bij elke worp een dubbel moeten scoren. De World Grand Prix wordt gehouden in het Citywest Hotel in Dublin, Ierland

Het spelformat van de World Grand Prix

Bij de World Grand Prix wordt in de eerste ronde de best of 3 sets gespeeld. in de tweede ronden en kwartfinale is dit de best of 5 sets, de halve finale, de best of 7 sets en in de finale de best of 9 sets.
Bij elke set wordt de best of 5 legs gespeeld. De beslissende set hoeft niet met 2 legs verschil gewonnen te worden. 

Rondespel format World Grand Prix
Eerste rondebest of 3 sets
Tweede rondebest of 5 sets
Kwartfinalesbest of 5 sets
Halve finalesbest of 7 sets
Finalebest of 9 sets

Wie zijn de belangrijkste deelnemers aan de World Grand Prix?

Net als bij de World Matchplay zal ook hier de top 32 van de wereld tegen elkaar strijden. De definitieve loting wordt in oktober 2023 bekend gemaakt.

Vorige winnaars de World Grand Prix

Ook bij de World Grand Prix heeft Michael van Gerwen behoorlijk zijn stempel gedrukt op deze erelijst. Gaat hij de World Grand Prix in 2023 opnieuw op zijn naam schrijven?

JaarWinnaars World Grand Prix
2013Phil Taylor
2014Michael van Gerwen
2015Robert Thornton
2016Michael van Gerwen
2017Daryl Gurney
2018Michael van Gerwen
2019Michael van Gerwen
2020Gerwyn Price
2021Jonny Clayton
2022Michael van Gerwen