marquee Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat
Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat

Kansspelbelasting 2023

Als je in Nederland woont en prijzengeld wint met een kansspel, moet je misschien wel kansspelbelasting betalen. Hier de belangrijkste regels voor het betalen van kansspelbelasting voor 2023.

Kansspelbelasting 2023

Hoeveel kansspelbelasting moet je betalen?

De kansspelbelasting bedraagt momenteel 29,5 % en of je dit moet betalen is afhankelijk van het type kansspel wat je speelt. Is het een buitenlandse bookmaker of is het een offline kansspel? Maar ook of de kansspelaanbieder deze al inhoud. Als je bijvoorbeeld een prijs in de lotto wint, krijg je deze namelijk netto uitgekeerd.

Wanneer moet je kansspelbelasting betalen?

Of je kansspelbelasting moet betalen is afhankelijk van of het een buitenlandse of Nederlandse (vergunning) bookmaker is en of het een online of offline kansspel is.
Maar ook of de prijs hoger is dan €449. Dit bedrag geldt per kansspel en per keer dat je een prijs wint. Als je bijvoorbeeld €200 wint met een Nederlandse loterij en €300 bij een online bookmaker met een Nederlandse vergunning, dan hoef je geen kansspelbelasting te betalen. 

- Je hoeft geen kansspelbelasting te betalen als je speelt bij een bookmaker met een vergunning in Nederland, ongeacht het bedrag wat je wint -

Als je hebt deelgenomen aan een online kansspel zonder vergunning van de Nederlandse kansspelautoriteit, bijvoorbeeld in het buitenland, en je wint meer dan je hebt ingezet in een kalendermaand, dan moet je wel kansspelbelasting betalen. Bijvoorbeeld, als je €150 hebt ingezet en je wint meer dan dat, dan moet je zelf aangifte doen. 

Welke kansspelen zijn er?

Voorbeelden van kansspelen zijn:

  • loterijen, zoals de Nederlandse loterij
  • pokerspelen
  • puzzels
  • bingo’s
  • weddenschappen
  • casinospelen, zoals roulette en blackjack
  • kansspelen met een kansspelautomaat

Uitzonderingen bij kansspelbelasting

Er zijn sowieso uitzonderingen op de kansspelbelasting. Zo hoef je geen kansspelbelasting te betalen als het gaat om een prijs in een spel met een beperkte groep vrienden of collega’s. Voorbeelden van zo’n spel zijn een WK-pool of een tourspel op het werk.