marquee Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat
Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat

Odds en quoteringen bij sport weddenschappen

Als je van plan bent om te gaan wedden op sport, is het belangrijk om te begrijpen hoe odds en quoteringen werken.
Laten we eerst eens kijken naar wat odds en quoteringen precies zijn.

Wat zijn odds en quoteringen?

De odds en quoteringen betekenen in feite hetzelfde en worden bij weddenschappen door elkaar gebruikt. Het zijn beide verhoudingen of percentages die aangeven hoe waarschijnlijk bookmakers denken dat een bepaalde uitkomst is. Het bepaalt hoeveel geld je kunt winnen als je inzet op een specifieke uitkomst.

De enige echte verschil is dat “odds” oorspronkeijk werd gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika terwijl “quoteringen” werd gebruikt in andere delen van Europa en andere delen van de wereld. Inmiddels gebruiken we in Nederland ook vaak de term odds.

Echter, beide termen worden vaak gebruikt als synoniemen voor dezelfde informatie.
Dus of je nu odds of quoteringen ziet, het betekent hetzelfde, een verhouding of percentage dat aangeeft hoe waarschijnlijk bookmakers denken dat een bepaalde uitkomst is.

Hoe worden odds berekend?

Het berekenen van odds bij sportweddenschappen is bijna een kunstvorm. Bookmakers gebruiken allerlei informatie zoals statistieken, voorbeschouwingen en verwachtingen om de kans te bepalen dat een bepaalde uitkomst zal plaatsvinden. Zo zullen ze bijvoorbeeld rekening houden met het team of atleet, het weer, de locatie van het evenement, enzovoort. Met al deze informatie maken ze een voorspelling van hoe het evenement zal lopen.

Odds worden tussentijds aangepast

Bookmakers houden ook rekening met de inzetten die ze ontvangen.
Als er veel geld wordt ingezet op een bepaalde uitkomst, zullen zij de odds aanpassen om hun risico te beperken. Dit kan betekenen dat ze de odds verlagen als er veel geld op één specifieke uitkomst gaat, om hun winst te verhogen.

Wat zijn voorbeelden van odds?

Er zijn allerlei soorten odds bij sportweddenschappen, afhankelijk van het type sport, wedstrijd of competitie waarop je wilt wedden. Hier zijn een paar voorbeelden:

Odds bij wedden op voetbal

Bij voetbalwedstrijden kun je inzetten op wie er gaat winnen, of het een gelijkspel wordt of hoeveel doelpunten er gescoord worden.
Bijvoorbeeld: als in de Eredivisie Ajax tegen PSV speelt en de odds zijn 2.00 voor Ajax om te winnen, 3.50 voor een gelijkspel en 4.00 voor PSV om te winnen, betekent dit dat bookmakers denken dat Ajax waarschijnlijk gaat winnen.

Odds bij wedden op paardenraces

Bij paardenraces kun je inzetten op wie er gaat winnen, of er een gedeelde eerste plaats zal zijn of hoeveel paarden er in de top 3 zullen eindigen. Bijvoorbeeld: als bij racetrack Turffontein in Zuid-Afrika Gimme a Diamond, Stepping Out, en Lord Nelson aan een wedstrijd meedoen en de odds zijn 2.00 voor paard Gimme a Diamond om te winnen, 3.50 voor Stepping Out en 4.00 voor paard Lord Nelson, betekent dat dat bookmakers denken dat Gimme a Diamond waarschijnlijk gaat winnen.

Odds bij wedden op basketbal

Bij basketbalwedstrijden kun je inzetten op wie er gaat winnen, hoeveel punten er gemaakt zullen worden of of een bepaalde speler boven een bepaald aantal punten zal uitkomen. Bijvoorbeeld: als de Boston Celtics spelen tegen de New York Knicks en de odds zijn 1.75 voor de Boston Celtics om te winnen, de totale punten van de wedstrijd worden geschat op 205 punten en de odds voor speler C om meer dan 25 punten te maken zijn 3.00, betekent dat dat bookmakers denken dat de Boston Celtics waarschijnlijker gaan winnen.

Wat is de conclusie over odds en quoteringen?

Odds en quoteringen zijn belangrijk bij het plaatsen van weddenschappen op sport. Ze geven aan hoe waarschijnlijk bookmakers denken dat een bepaalde uitkomst is en bepalen hoeveel geld je kunt winnen als je inzet op een specifieke uitkomst.

Odds worden vaak weergegeven als een verhouding of percentage en quoteringen worden vaak weergegeven als een decimaal getal, waarmee je kan zien hoeveel geld je zou kunnen winnen voor een inzet van €1. Beide soorten worden berekend door bookmakers op basis van informatie, zoals statistieken, voorbeschouwingen en verwachtingen.

Het is belangrijk om te realiseren dat odds en quoteringen continu veranderen, afhankelijk van nieuwe informatie en inzetten. Dus als je van plan bent om te gaan wedden, is het belangrijk om de odds en quoteringen in de gaten te houden om zo je kansen te vergroten om te winnen.

Populaire bookmakers

Wedden bij Circus
Free bets
€250
JACKS