marquee Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat
Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat

Wat je moet weten over het WK 2022 in Qatar

We gaan een bijzonder WK voetbal in Qatar tegemoet.
Er is al veel geschreven over het WK voetbal. En we zijn met zijn allen ook heel lang niet heel erg enthousiast geweest over het toernooi. Mede door de negatieve aspecten van dit wereldkampioenschap als het gaat over de omstandigheden van de arbeiders in Qatar.

WK 2022 Qatar
Image by almumtazza on Freepik

Toch zullen we met velen dit WK voetbal wel degelijk met plezier gaan volgen.
Wat maakt dit WK 2022 zo bijzonder ten opzichte van andere WK voetbal toernooien? 

Waar en wanneer is het WK 2022?

De stadions

Allereerst de locatie natuurlijk; Qatar. Een WK voetbal in de woestijn, dat is nogal wat. En dat is dan ook meteen de reden waarom dit WK, heel ongebruikelijk, in de winter plaatsvindt. Het klimaat speelt natuurlijk een belangrijke rol. En niet in de laatste plaats onhandig, omdat wereldwijd alle competities hierop aangepast moeten worden.
Velen hebben dan ook met op getrokken wenkbrauwen naar de beslissing gekeken. Waarom Qatar de organisatie naar zich toe heeft kunnen trekken is nog steeds onduidelijk, maar er wordt veel over gespeculeerd.

 

Het WK wordt compact gespeeld, in een aantal steden die vrij dicht bij elkaar liggen. De speelsteden en stadions zijn Doha (Stadium 974, Khalifa International Stadion, Education City Stadium en Al Thumama Stadion), Lusail (Lusail Iconic Stadion, Al-Khor (Al Bayt Stadion), AL- Rayyam (Ahmad Bin Ali Stadion en Wakraf (Al Janoub Stadion).
Nederland speelt in de poulefase in het AL Bayt, het AL Thumama stadion en het Khalifa international Stadion.

Over de bouw van de stadions is zoals eerder al aangeven veel te doen, veel bouwvakkers hebben onder zeer slechte omstandheden moeten werken, zijn gewond geraakt of zelfs overleden. Volgens The Guardian zijn er zelfs 6500 arbeiders omgekomen. Amnesty en ook de KNVB pleiten dan ook voor een vergoeding voor deze arbeiders.

Wie spelen in het Nederlands elftal?

We doen mee! Het Nederlands elftal is eigenlijk altijd wel verzekerd van een plek in het toernooi. De laatste jaren zijn alleen het WK en EK van 2018 en 2016 aan ons voorbij gegaan.

En trainer Louis van Gaal heeft weer een mooi team van 39 spelers weten samen te stellen. Klinkende namen en doorgewinterde spelers zoals Daley Blind, Memphis Depay als Frenkie de Jong, Jasper Cillessen en Virgil van Dijk, zullen zeker een hoofdrol gaan vervullen. En met Van Gaal aan het roer, zou het zomaar eens voor verrassingen kunnen gaan zorgen. Hij heeft tenslotte in het verleden laten zien dat hij het team naar grote hoogte kan brengen. Gaat hem dit nu ook weer lukken?

In welke poule speelt het Nederlands elftal?

Nederland speel in Poule A met de landen Qatar, Ecuador en Senegal. Even wat meer info over onze tegenstanders in de poule fase:

  • Qatar heeft zich automatisch gekwalificeerd doordat het gastland is. De beste prestaties op een voetbal toernooi zijn de kwartfinale op de Olympische spelen van 1992.
  • Ecuador heeft in het verleden drie keer aan een WK mee gedaan en de beste prestatie was de achtste finale in 2006.
  • Senegal is kampioen van de Africa cup van 2021 en heeft het tijdens het WK van 2002 best goed gedaan met een kwartfinale plaats.

Ondanks de prestaties van de tegenstanders lijkt het er op dat Nederland de beste papieren van de poule heeft en het moet dan ook gek lopen als we de poulefase niet door komen.

Hoever gaan we komen? Dat weten we natuurlijk niet. Wat we wel weten is dat we een top team hebben, maar ook dat dat het team altijd een beetje in een toernooi moet groeien. Alle toernooien waar we hoog zijn geëindigd, gingen niet altijd vlekkeloos van start.  

Wat is het speelschema van het WK?

In grote lijnen ziet het schema er als volgt uit: 

  • Tot 2 december, de groepswedstrijden
  • Van 3 december – 6 december, de achtste finale
  • 9 en 10 december, de kwart finales
  • 13 en 14 december, de halve finale
  • 17 en 18 december, 3e plaats en finale

Speelschema WK 2022
speelschema WK 2022 in Qatar

Buiten het voetbal zijn er nog een paar interessante feiten die het WK in Qatar anders maken dat een regulier WK.

Wat als je wilt feesten in Qatar?

Qatar is een islamitisch land en dit betekent dat normaliter er geen alcohol wordt verkocht in openbare gelegenheden, ook niet in stadions of op straat. De overheid heeft aangeven dat het alleen alcohol gedoogd in speciale VIP gelegenheden. 

Waar slaapt het Nederlands elftal in Qatar?

Misschien heeft het alleen indirect invloed op de het spel van het ons team, maar een relaxte thuisbasis is wel belangrijk.
Omdat Qatar alles uit de kast haalt als het om luxe gaat, verblijft het Nederlands elftal ook in een bijzonder comfortabel hotel, namelijk het St Regis in Doha. Het hotel ligt aan het strand en telt 336 luxe kamers en suites en is van alle gemakken voorzien zoals zwembad, gym en wellness.

St Regis Doha
St Regis hotel Doha

Wedden op het WK voetbal 2022

Verschillende bookmakers zoals Circus, ZEbet, of LiveScore bet bieden al een WK 2022 programma aan, dus je kunt al inzetten.
En naar verwachting zullen de bookmakers ook in de WK periode met speciale promo’s komen.

Circus wk 2022
Circus WK aanbod
LiveScore bet wk 2022
LiveSvore bet WK aanbod
ZEbet WK 2022
ZEbet WK aanbod

En vind je het leuker om met een groep vrienden of collega’s in te zetten op het WK 2022? Dan kun je ook een poule aanmaken via poules.com en hier je vrienden of collega’s voor uitnodigen.

Verantwoord spelen

Verantwoord spelen betekent dat gokken vooral leuk moet zijn en je altijd moet kunnen stoppen.
Indien je problemen ervaart met gokken, neem dan contact op met Loket Kansspel.