marquee Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat
Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat

Wat je moet weten over golf en gambling in 2023

Wel eens een Birdie of een Eagle geslagen? 
Golf is een mooie sport om te spelen, maar ook om live te volgen.

Als je zelf wilt gaan spelen heb je uiteraard je GVB nodig, dit betekent lessen en een examen. Maar als je weet hoe golf werkt, is golf ook heel leuk om live te volgen en/of om op te wedden.
Daarom alles over golf; de regels, de belangrijkste termen, de grote toernooien, de belangrijkste spelers en hoe je kunt wedden op golf.

Hoe werkt golf en wat zijn de regels?

Hoe werkt golf?

Golf is een sport waarbij je probeert een kleine bal zo ver mogelijk te slaan met behulp van speciale clubs. Je doel is om elk hole op de golfbaan in zo weinig mogelijk slagen te voltooien. De persoon die het minste aantal slagen nodig heeft om alle holes te voltooien, wint het spel.

Elk hole op de golfbaan heeft een “tee” waar je begint met slaan. Je slaat de bal vervolgens naar een gebied op de baan genaamd de “fairway”, waarna je probeert de bal in een kleine, gekartelde cirkel genaamd de “putting green” te slaan.
Op de putting green probeer je de bal in een kleine ronde opening genaamd de “hole” te slaan.

Er zijn verschillende manieren om golf te spelen, zoals stroke play, match play, en stableford. Stroke play is de meest voorkomende vorm van golf, waarbij de speler het aantal slagen telt dat hij of zij nodig heeft om de bal in het gat te krijgen. Deze vorm wordt ook vooral professioneel gespeeld. Match play is een soort golf waarbij spelers hole-for-hole tegen elkaar spelen in plaats van het aantal slagen te tellen. Stableford is een andere vorm van golf waarbij punten worden toegekend voor het aantal slagen dat een speler nodig heeft om de bal in het gat te krijgen.

Welke clubs gebruik je bij golf?

Het belangrijkste materiaal zijn natuurlijk de clubs. Er zijn verschillende clubs die worden gebruikt in golf, elk met hun eigen specifieke doel. Elke club is ontworpen voor het slaan van de bal over verschillende afstanden en onder verschillende omstandigheden.
Enkele van de meest gebruikte clubs:

golf clubs

Het aantal clubs dat een speler mag gebruiken tijdens een spel is beperkt tot 14.

Wat moet je weten over de puntentelling bij golf?

In golf worden punten toegekend op basis van hoeveel slagen een speler nodig heeft om een hole te voltooien, de “score”.

Elke hole heeft een par-score, wat het aantal slagen is dat een ervaren speler zou moeten maken om de hole te voltooien.

Als een speler minder slagen nodig heeft dan par om een hole te voltooien, krijgt hij of zij “onder par” punten.
Als een speler evenveel slagen nodig heeft als par om een hole te voltooien, krijgt hij of zij “par” punten.
Als een speler meer slagen nodig heeft dan par om een hole te voltooien, krijgt hij of zij “boven par” punten.

De score voor elke hole wordt bij elkaar opgeteld om de totale score van een speler te bepalen. De speler met de laagste totale score wint het spel.

Een aantal voorbeelden:

 • Als een hole een par-score van 3 heeft en een speler 2 slagen nodig heeft om de hole te voltooien, krijgt hij of zij 1 “onder par” punt.

 • Als een hole een par-score van 4 heeft en een speler 4 slagen nodig heeft om de hole te voltooien, krijgt hij of zij 0 “onder par” punten (dit is par).

 • Als een hole een par-score van 5 heeft en een speler 6 slagen nodig heeft om de hole te voltooien, krijgt hij of zij 1 “boven par” punt.

Wat zijn veel gebruikte termen bij golf?

Er zijn veel specifieke termen en begrippen die gebruikt worden bij golf en het is handig om te weten wat met de volgende termen wordt bedoeld.

Wat zijn belangrijke professionele golftoernooien?

Als golf live wilt volgen is het goed te weten wat de belangrijke professionele golftoernooien zijn, die worden gehouden over de hele wereld. Maar ook wanneer je ze worden gehouden en hoe belangrijk ze zijn qua prijzengeld.

The Masters

Dit is een jaarlijks golftoernooi dat wordt gehouden in april in Augusta, Georgia. Het is een van de vier major golftoernooien (de belangrijkste golftoernooien) en wordt beschouwd als één van de meest prestigieuze golftoernooien ter wereld. Het heeft een totaal prijzengeld van $11 miljoen, met de winnaar die ongeveer $2 miljoen ontvangt.

U.S Open

Dit is een jaarlijks golftoernooi dat wordt gehouden in juni en is een van de vier major golftoernooien. Het wordt gehouden op verschillende golfbanen in de Verenigde Staten en heeft een totaal prijzengeld van $12.5 miljoen, met de winnaar die ongeveer $2.25 miljoen ontvangt.

The Open Championship

Dit is een jaarlijks golftoernooi dat wordt gehouden in juli en is een van de vier major golftoernooien. Het is ook bekend als The British Open en wordt gehouden op golfbanen in het Verenigd Koninkrijk en heeft een totaal prijzengeld van $10 miljoen, met de winnaar die ongeveer $1.8 miljoen ontvangt.

PGA Championship:

Dit is een jaarlijks golftoernooi dat wordt gehouden in augustus en is een van de vier major golftoernooien. Het wordt gehouden op verschillende golfbanen in de Verenigde Staten en heeft een totaal prijzengeld van $11 miljoen, met de winnaar die ongeveer $1.98 miljoen ontvangt.

Ryder Cup

Dit is een tweejaarlijks golftoernooi dat wordt gehouden tussen een team van spelers uit Europa en een team van spelers uit de Verenigde Staten. Het is een van de meest prestigieuze en populaire golftoernooien ter wereld. De spelers ontvangen geen geldprijzen voor het winnen van de Ryder Cup, hoewel ze wel een medaille ontvangen als ze deel uitmaken van het winnende team.

Daarnaast zijn er ook veel andere professionele golftours die worden gehouden over de hele wereld, zoals de European Tour, het PGA Tour en de Asian Tour. De tours bestaan weer uit verschillende toernooien.

Wie zijn de beste golfers ter wereld?

Er zijn veel goede golfers over de hele wereld en de ranking van de beste golfers verandert regelmatig. Op dit moment (januari 2023) zijn enkele van de beste golfers ter wereld:

 1. Dustin Johnson: Johnson komt uit de Verenigde Staten en is op dit moment de nummer één geklasseerde golfer ter wereld volgens de Official World Golf Ranking. Johnson heeft verschillende belangrijke toernooien gewonnen waaronder de U.S. Open in 2016. Johnson heeft ook deelgenomen aan verschillende Ryder Cup-teams voor de Verenigde Staten.

 2. Justin Thomas: Thomas is een professionele golfer uit de Verenigde Staten en de nummer twee geklasseerde golfer ter wereld volgens de Official World Golf Ranking. Thomas heeft verschillende belangrijke toernooien gewonnen, waaronder de PGA Championship in 2017. 

 3. Jon Rahm: Rahm is de nummer drie geklasseerde golfer ter wereld op dit moment en komt uit Spanje. Rahm is een jonge, talentvolle speler die al verschillende belangrijke toernooien heeft gewonnen, waaronder de BMW Championship en de DP World Tour Championship. Ook heeft Rahm ook deelgenomen aan verschillende Ryder Cup-teams voor Europa.

 4. Bryson DeChambeau: DeChambeau is de nummer vier geklasseerde golfer ter wereld op dit moment en komt uit de Verenigde Staten. Hij werd professional in 2016 en heeft sindsdien een aantal belangrijke toernooien gewonnen, waaronder de US Open in 2020.  DeChambeau is een van de populairste spelers op de PGA Tour.

 5. Collin Morikawa: Morikawa is de nummer vijf geklasseerde golfer ter wereld op dit moment. Hij is een jonge, talentvolle speler uit de Verenigde Staten die in 2020 zijn eerste major, de PGA Championship, won.

 6. Rory McIlroy: McIlroy is een professionele golfer uit Noord-Ierland en de nummer zes geklasseerde golfer ter wereld volgens de Official World Golf Ranking. McIlroy is een van de meest succesvolle golfers van de afgelopen jaren en heeft verschillende major golftoernooien gewonnen, waaronder: de U.S. Open, The Open Championship, de PGA Championship en The Masters.

Hoe word je een goede professionele golfer?

Golfers zijn misschien niet de meest afgetrainde sporters ter wereld, maar je kunt je misschien voorstellen dat het lopen van 18 holes toch wel een bepaalde conditie vereist. En ook niet te vergeten de druk die op je prestatie staat, of de omstandigheden de van invloed zijn op je spel, zoals het weer.

Een aantal factoren die helpen om een goede professionele golfer te worden en vooral ook te blijven:

 1. Oefenen:
  Zoals bij elke sport, is oefenen de sleutel tot succes. Professionele golfers oefenen vaak uren per dag om hun vaardigheden te verbeteren en hun spel te perfectioneren.

 2. Techniek:
  Het is belangrijk om een goede golftechniek te ontwikkelen om consistent goed te kunnen spelen. Dit betekent het ontwikkelen van een goede grip en swing.

 3. Mentaal:
  Golf kan mentaal uitdagend zijn, dus het is belangrijk om een goede mentaal sterkt te zijn. Dit betekent het leren omgaan met fouten en vooral goed te blijven focussen, zelfs als het niet goed gaat.

 4. Fysieke conditie:
  Golf vereist ook een goede fysieke conditie, omdat spelers vaak lange afstanden moeten lopen op de baan. Een 18-holes baan is ongeveer 6-8 km en kost je zeker 4-5 uur om te lopen. Het is daarom belangrijk om in goede conditie te blijven.

 5. Competitie ervaring:
  Hoe meer competitie ervaring je krijgt, hoe beter je wordt en andersom natuurlijk. Competities spelen is belangrijk om je voor te bereiden op grote professionele toernooien.

Hoe kun je wedden op golf?

Wat zijn de wedopties bij golf?

Een van de meest voorkomende soorten golfweddenschappen bij bookmakers is de weddenschap tussen twee spelers, ook wel head-to-head weddenschappen genoemd. Bij deze weddenschappen plaats je een inzet op wie van de twee spelers de hoogste score zal hebben.
Outright weddenschappen zijn een andere populaire optie, waarbij je een inzet plaatst op wie je denkt dat de wedstrijd zal winnen. Er zijn ook top-5 of top-10 finishers weddenschappen, waarbij je een inzet plaatst op welke spelers je denkt dat in de top van de ranglijst zullen eindigen.

Op welke manier kun je golf wedstrijden volgen?

Er zijn een aantal manieren om golf live te volgen:

Voor Ziggo Golf heb je een Ziggo abonnement nodig. Bij bookmakers met livestream, zoals Jack’s Casino & Sport, kun je na registratie de wedstrijd live volgen. Overigens worden zeker niet alle golftoernooien via livestreaming aangeboden.

Wat zijn goede bookmakers voor golf?

Allereerst is het belangrijk bookmakers te zoeken die golf aanbieden en vooral ook de meest recente toernooien, maar ook welke bookmakers de hoogste odds bieden. Favoriete bookmakers voor golf zijn LiveScoreBetJack’s Casino & Sport, Circus of Holland Casino.

Verantwoord gokken

Het wedden op golf kan een leuke en opwindende manier zijn om de sport te volgen, maar het is ook belangrijk om te onthouden dat weddenschappen risico’s met zich meebrengen en gokken op sport altijd verantwoord moet worden gedaan. 
Indien je problemen ervaart met gokken, neem dan contact op met Loket Kansspel.

Populaire bookmakers

Wedden bij Circus
Free bets
€250
JACKS